menuMeer weten of afspraak maken? Bel 0591-575026

Een gedachte is niet meer dan een gedachte

Home» schrijft_scheur-je-los-2017» Een gedachte is niet meer dan een gedachte

De kunst van zelfanalyse(7): Maak eens een ander verhaal

Stel je bent verwikkeld in een heftige discussie over een voor jou belangrijk onderwerp. Jullie willen allebei gelijk hebben maar het lukt niet om de ander te overtuigen. Je gaat in een ruzieachtige sfeer uit elkaar, zonder een bevredigend resultaat. Achteraf denk je na over het gesprek en vraagt je af waar en waarom het mis ging.

En ineens weet je het: dat kwam doordat je gesprekspartner een pijnlijke opmerking maakte. Je bent er nog boos over en voelt je woede groeien naarmate je er langer bij stilstaat.

In zo’n situatie is het tijd voor zelfanalyse. Haal de exacte bewoordingen van die ene opmerking weer boven tafel, zonder de invulling die je eraan gaf. Welk verhaal heb je ervan gemaakt? Wat heb je erbij gefantaseerd?

Verzin er nu een neutraal verhaal bij, of in elk geval een verhaal dat je gesprekspartner meer recht doet dan in je eerste verhaal. Misschien kun je nog wel meer verhalen maken rondom die ene zin. Kijk bij elke verhaal of de opmerking je nog steeds zo raakt.

Realiseer je hoe snel je een verhaal verzint rondom opmerkingen die je raken. En dat je dus ook andere verhalen kunt verzinnen, die wellicht minder pijn doen, en meer recht doen aan de hele situatie. Een gedachte is ook maar een gedachte.

Wil je meer lezen? Er zijn inmiddels drie blogbundels met mijn columns verschenen, te bestellen in mijn webwinkel

weengedachte