Waarom bol.com mij niet wil

Waarom bol.com mij niet wil

Of ik even wil tekenen. Anders stoppen ze met de verkoop van mijn boeken.
Nou ja zeg. Vanaf mijn derde blogbundel, allemaal in eigen beheer uitgegeven, ben ik in zee gegaan met het Centraal Boekhuis (CB). Hierdoor zijn ze alle drie  nu overal in Nederland en België te koop, of kunnen besteld worden, ook bij bol.com. Ik dacht dat ik alles goed geregeld had met het CB.

Overeenkomst
Dat mail ik naar bol.com, dat ik alles al geregeld heb met het CB. Maar omdat er omzet is gerealiseerd via de constructie met het CB als distributeur moet ik nu die samenwerkingsovereenkomst met hen afsluiten, is het antwoord. En als ik dat niet doe, stoppen ze met de verkoop van mijn boeken. En nee, dit gaat buiten het CB om.

Dat is raar, ik hoef ook geen aparte overeenkomst met andere boekhandels te sluiten als ze mijn boeken via het CB verkopen. Waarom dan wel met bol.com? Omdat zij de grootste zijn? Ik snap er niets van en stort mij eerst maar eens op de vijf A4-tjes van de overeenkomst. Al lezend verbaas ik me over het dwingende en bijna beschuldigende taalgebruik.

Contract
Ik pak het contract dat ik sloot met het CB er nog bij: Boekhandels krijgen maximaal 42% korting op door het CB geleverde titels, dat is hun verdienmodel, dat is normaal. Bol.com gaat nu eigenhandig deze korting voor haarzelf verhogen naar 47%. Of ik maar even wil tekenen. Omdat ze anders mijn boeken niet meer verkopen. Dat is toch absurd? Ik stuur een mailtje naar bol.com.

Elders
Gelukkig zijn mijn boeken ook te bestellen bij alle boekhandels in Nederland en België, via youbedo.com (en da’s een hele goeie site, er gaat tot max 12% van je aankoopbedrag naar een goed doel dat je zelf kunt kiezen uit drie), via ECI  (moet je wel lid zijn natuurlijk), blz.nl  (gratis verzending en voor 23:000u besteld, de volgende dag in huis) en mijn eigen webwinkel  (inclusief de mogelijkheid van een persoonlijke handgeschreven boodschap voorin, en ook in pdf-uitvoering). Keus genoeg lijkt mij. Mijn blogs leren je anders te kijken waardoor je vrolijker kunt denken en leuker kunt leven en werken. Dat ga ik zelf ook maar doen, verder kijken dan mijn neus lang is. Want bol.com is niet de enige die mijn boeken aanbiedt. Dat u het maar weet.

Het antwoord van bol.com:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.