03 Bedoelen

03 Bedoelen

Wat doet u ’s ochtends het eerst als u de badkamer binnenloopt? Start u met tandenpoetsen? Zo ja, waar begint u dan, links onder, rechtsboven of aan de voorkant bijvoorbeeld? Geen flauw idee? Ik ook niet. En dat is maar goed ook. Je zou toch gek worden als je overal over moet nadenken. Minimaal 95% van ons gedrag gebeurt volautomatisch, gelukkig. Het nadeel hiervan is echter dat we ook heel gemakkelijk in oude patronen vervallen; eens zo gedaan, altijd zo gedaan. En soms willen we dat niet meer. Hoe breek je met die ongewenste patronen? Hoe schakel je die automatische piloot uit? Door jezelf vragen te stellen, vragen over het waarom, over de achterliggende gedachtes van je gedrag.

Wat maakt dat je doet wat je doet? Soms heb je je zelfs stellig voorgenomen om het niet meer op die manier te doen, en toch doe je het zo. Welke innerlijke drijfveren en motieven zitten er achter, welke overtuigingen spelen een rol of welke normen en waarden heb je van huis uit meegekregen? Wat is je eerste natuur en welke tweede natuur heb je aangeleerd?

Door dit soort vragen te beantwoorden ontstaat een beeld van de diepste redenen waarom je doet wat je doet. Op deze manier ontstaat bewustwording, je leert inzien welke onbewuste en onvervulde verlangens en behoeften je hebt, en hoe die je gedrag bepalen. En als die handelwijze niet leidt tot de resultaten die jij graag wilt, kun je kijken op welke andere manier je deze verlangens en behoeften kunt vervullen. Wellicht zijn er methoden die veel beter werken. Daar kun je mee oefenen, dat kun je trainen. Alleen bewustwording is vaak al genoeg om deze eerste stappen te zetten.
Doet u nooit iets wat u niet zo bedoeld had? Dan wil ik graag eens met u praten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.