05 Flirten

05 Flirten

Een cursus Zakelijk Flirten heb ik niet nodig, getuige onderstaande drie situaties die ik jaren geleden meemaakte:
– Meteen bij binnenkomst in mijn kantoor zegt hij: ‘Ik kom niet voor zaken, maar voor jou.’
– Op een netwerkbijeenkomst komt mijn gesprekspartner steeds dichter bij me staan, ik wijk elk keer verder achteruit, tot ik tegen een tafel aan stoot.
– Aan het eind van een kennismakingsgesprek staat de directeur bij de deur van zijn té kleine kantoor, pakt mijn schouders vast en geeft me drie zoenen op mijn wangen. Ik ben woest.

Drie voorbeelden van gedrag dat ik blijkbaar oproep, maar beslist niet wíl. Eén keer is een incident, twee keer toeval, drie keer een patroon, heb ik geleerd. Blijkbaar doe ik iets, waardoor mij dit overkomt, maar wat? En hoe voorkom ik het? Moet ik me anders gaan gedragen, anders voordoen dan ik ben? Nee, dat wil ik niet. Ik wil blijven wie ik ben, maar zonder bovenstaande consequenties.

Dus ga ik een middag naar Nelleke Mulder, Bureau voor de eerste indruk, in Sneek. Ik heb haar ooit een lezing horen geven over kleding en de eerste indruk, waarbij ze ook liet zien hoe dat werkt. Daar wil ik meer van weten en ik kom met een heleboel tips thuis. Ik kleed me namelijk nogal lief, zegt ze. Dus vervang ik mijn lenzen door een strenge zwarte bril en volg ook haar andere tips op. Vervolgens ga ik weer netwerken, net als eerder. En het werkt! Mannen lijken me nu te zien in mijn professie als coach en ondernemer, maar vooral als gelijkwaardig. Daardoor loopt het gesprek voor mij veel prettiger. En hebben de vragen die ik stel een andere lading, ben ik gewoon een coach, die belangstelling toont. Niet meer en niet minder. Precies wat ik wil.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.