11 Druk, druk, druk

11 Druk, druk, druk

Hebt u het soms ook zo druk? Zo druk, dat het niet leuk meer is?

Bij een training timemanagement vraag ik de deelnemers hoe het komt dat ze te weinig tijd hebben. Een hele serie antwoorden volgt: te veel willen (doen), alles perfect willen doen, er komt iets tussendoor (de waan van de dag), van alles moeten, de planning valt anders uit, etc, etc.

Van wie moet alles perfect? En hoe komt het dat je planning uitloopt? Welke keuzes heb je zélf? Moet jij het doen of kan een ander het ook doen? Wie is de baas over jouw tijd: jij of je leidinggevende? Is het de schuld van je baas/ partner/ ouders/ kinderen dat je geen ‘nee’ kunt zeggen? Wie heeft je verboden om dat alsnog te leren? Wie is er verantwoordelijk voor jouw leven?

Poeh, dat komt binnen!

Als je zelf de verantwoordelijkheid neemt voor je leven, kun je een ander niet meer de schuld geven van wat er mis gaat. En dat kan best vervelend zijn. Aan de andere kant maakt het je ook minder afhankelijk. Je bepaalt zélf hoe je ergens op reageert. Je kunt kiezen om voor jezelf op te komen. En je kunt er voor kiezen om dat te leren. Zonder egoïstisch te zijn. Want als jij instort, heeft ook ieder ander met wie je samenwerkt of –leeft daar last van.

Dus, te weinig tijd? Je doet het zelf. Door goed voor jezelf te zorgen, zorg je ook goed voor een ander. En als je goed voor jezelf zorgt, heb je veel meer weg te geven.

Hoezo, egoïstisch?

De papieren versie van leuk? ja! tja.. kopen? Of de digitale versie?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *