Soms heb ik dat, dat een klus lang blijft liggen of steeds doorschuift naar een volgend to-do-lijstje. Tot ik er niet meer omheen kan. Ik zou willen dat die lijstjes omgegooid worden, spontaan, zodat datgene wat niet leuk is, gewoon en vanzelf het eerst gedaan wordt. Maar ja, wel door mij, vrees ik.

Af en toe vertoon ik dus uitstelgedrag. Ja, ik weet dat ik er niet onderuit kom en dat uitstellen energie kost. Dus vanaf vandaag moet het afgelopen zijn. Ik ga er korte metten mee maken in een zelf-coachend-vragenuurtje.
Dus: waarom stel ik uit? Omdat ik liever leuke dingen doe, logisch toch?
Wat stel ik uit? Dat zijn meestal moeilijke dingen of lastige keuzes.

Maar niet altijd, realiseer ik me ineens. Juist als ik een duidelijk doel voor ogen heb, dat ik heel graag en zo snel mogelijk wil bereiken, doe ik alles wat gedaan moet worden. Vrolijk en zelfs zonder dat ik de vervelende acties als vervelend ervaar. Ah, hier zit dus de oplossing, ik ga mijn to-do-lijstje omturnen in een doel-lijstje. En voor elk lijstje geldt dan hetzelfde doel, namelijk: op mijn lijstjes staan alleen maar leuke klussen. Hmm, dat klinkt goed, en het geeft ook een goed gevoel: nooit meer akelige dingen op mijn lijstjes. En mochten ze er wel op komen, dan moeten ze er zo snel mogelijk weer af, wat betekent: eerst de lastige dingen doen.

En weet u wat nou zo leuk is? Het motiveert me om meteen alle moeilijke dingen aan te pakken en ook direct de lastige keuzes te maken. Mijn doel is binnen de kortste keren bereikt. Het klinkt ongelofelijk, maar het werkt blijkbaar echt. Voor mij tenminste. Dit is mijn manier van omgooien. En u, wat werkt voor u?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *