Hoe goed of slecht de situatie ook is, het zal veranderen.

Hoe goed of slecht de situatie ook is, het zal veranderen.

4. Dinsdag

Vandaag zullen we de uiterste zuidkant van de Veluwe verkennen. We zullen over de dijk langs de Nederrijn, dus door de Betuwe fietsen en nemen twee keer een pontje. Maar voordat we bij het eerste pontje zijn moeten we opnieuw flink klimmen en dalen. Tijdens een van deze afdalingen komt hij naast me fietsen, kijkt me stoer uitdagend aan, trekt een grijns en steekt zijn wijsvinger op ten groet: De mazzel. Dan racet hij me voorbij. Glimlachend fiets ik alleen verder, wat een heerlijk joch.
Bij het pontje hoop ik op koffie, zoals de kaart aangeeft, maar er wordt alleen Italiaans ijs verkocht. Ook niet verkeerd met dit weer. Het is onverminderd broeierig warm. Gelukkig heb je daar niet zoveel last van zolang je maar blijft fietsen. Met onze ijsjes in de hand bestuderen we een groot informatiepaneel en constateren dat er ook een pontje is, dat een paar kilometer dichterbij ligt dan die in onze planning. Misschien nemen we die wel, zeg ik. En dan is ons eigen pontje ook gearriveerd, met fleurig gele leuningen rondom. Er zijn niet veel reizigers en langzaam steken we de brede rivier over de Betuwe tegemoet. Als ik een foto van hem maak met zijn StarWars pet eens niet achterstevoren op zijn hoofd, biedt een van onze medevaarders aan een foto van ons samen te maken. Kleinzoon kruipt lekker dicht tegen mij aan op het bankje achterop het bootje. Nu hebben we ook een foto van ons samen, op wat grotere afstand genomen dan de lengte van de selfiestick.

Aan de overkant duwen we onze fietsen omhoog de dijk op en slaan rechtsaf. We rijden over de kronkelende dijk, zien rechts over het water heen de beboste hellingen van de Veluwe. Hij vindt de Betuwe niet mooi, zegt hij, alleen de Veluwe is mooi. En hij wil graag dat we dat eerdere pontje nemen, zodat we zo snel mogelijk terug zijn op de Veluwe. Ik vind het rivierenlandschap en de Betuwe ook mooi, kan hem niet overtuigen. En we hebben ook nog tegenwind.
In Driel delen we een giga uitsmijter en doen weer boodschappen.
Oma, moet je nog port hebben? vraagt hij in de winkel.
Nee hoor,ik heb nog.
We laden de boodschappen in mijn mand voorop de fiets en verder gaat het weer, over de dijk. Voorbij Heteren zien we een strandje en een baai waar mensen zwemmen. We slaan rechtsaf, parkeren de fietsen in het gras, graaien onze zwemkleding uit de fietstassen, kleden ons snel om en nemen een duik in het koele water van de Nederrijn. We nemen de tijd om lekker te zwemmen en te zonnebaden, boekje erbij, wat hebben we een mazzel met het weer.

Na verloop van tijd kleden we ons aan, binden de natte handdoeken aan de buitenkant over de fietstassen om te drogen en zeulen de fietsen de weg weer op. De volgende afslag leidt al meteen naar het nieuwe pontje, nog geler dan de vorige. Het is pas sinds een jaar in de running, daarom staat het niet op onze kaart. Aan de overkant duwen we onze fietsen de Veluwe weer op. Gelukkig ligt onze volgende camping niet zo hoog als de vorige en hoeven we niet heel veel meer te klimmen. Bij Renkum pakken we nog een terrasje voordat we de laatste kilometers afleggen naar Landgoed Quadenoord, ook een natuurkampeerterrein. En wat voor een. Schitterend in de bossen gelegen, geen grasveld maar overal kampeerplekken tussen en onder de bomen. Aan de rand, wat hoger gelegen langs het net gemaaide korenveld en naast een grafheuvel, vinden wij een prachtige plek. We pakken alles weer uit en richten de tent opnieuw in. Dit blijkt de mooiste camping van de hele vakantie.


En terwijl hij aan zijn zoveelste plattegrond begint, bestudeer ik de kaart met de tocht van morgen. Ik vind een alternatieve route voor de weg van Otterloo naar Hoenderloo, wat een nogal saaie route is langs een drukke weg (weet ik vanuit een hele vroege herinnering). Wij houden niet van saaie routes. Een paar kilometer noordelijker loopt een fietspad waar geen gemotoriseerd verkeer is toegestaan, daar houden wij juist wel van. Ik pas het schema met fietsknooppunten aan en verwacht dat het zo wel goed gaat komen. Tevreden schenk ik mij een glaasje port in.

Hoe goed of slecht de situatie ook is, het zal veranderen.

De route:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.