Basisinkomen

Basisinkomen

Basisinkomen

Herstel het vertrouwen in de mens met €2000 per volwassene.
Het wordt tijd dat de Nederlandse overheid haar wantrouwen jegens de burger overboord zet. Veel wet en regelgeving gaan uit van dat wantrouwen: de burger moet gecontroleerd worden en gedwongen tot het goede, want de mens is blijkbaar van nature geneigd tot luiheid en het kwaad. Dat is de impliciete boodschap achter veel huidige regelgeving. De Fraudewet (Wet Aanscherping Handhaving- en Sanctiebeleid SZW-wetgeving) is hiervan het absolute dieptepunt. Zelfs de Nationale Ombudsman, Frank van Dooren, maakt zich er boos over, zie de voorpagina van Trouw op pakjesavond 5 december. De krant citeert Ben Rolloos, directeur handhaving van het UWV: “We hebben ingeschat hoeveel extra overtredingen we kunnen constateren. En we zagen duidelijk ruimte om meer te verdienen met extra mankracht.” Vervolgens worden mensen zelfs beboet voor fouten die het UWV maakt. Het is te zot voor woorden.

Laten we het vertrouwen in de mensheid herstellen, laten we voor de verandering eens uitgaan van het feit dat mensen best willen werken, graag zelfs. En laten we dan tegelijkertijd een basiskinkomen voor alle Nederlanders vanaf 21 jaar instellen: iedereen netto elke maand €2000, gratis, zonder verplichtingen en zonder controles. Onderzoekers van de OESO sommen in het boek Just Give Money to the Poor (2010) de voordelen van gratis geld geven op: (1) huishoudens maken goed gebruik van het geld, (2) de armoede neemt af, (3) er zijn veel lange termijn voordelen qua inkomen, gezondheid en belastingopbrengsten, (4) er wordt niet minder door gewerkt, en (5) de programma’s zijn goedkoper dan de alternatieven. Ook in Westerse landen zijn er diverse initiatieven die aantonen dat het basisinkomen veel problemen oplost.

Als coach in werkplezier begeleid ik regelmatig mensen die graag iets anders willen doen, maar vrezen daar niet van rond te kunnen komen. Daardoor blijven ze hangen in banen die hen niet gelukkig maken, en hun collega’s en werkgevers zeker niet. Op waarmaakdagen spreek ik mensen met briljante ideeën om anderen te helpen, om kinderen met problemen te begeleiden, om de wereld een stukje mooier te maken, maar ze mogen er niet mee aan de slag van het UWV. Terwijl ze veel ellende kunnen verhelpen en voorkomen. Nee, ze moeten solliciteren naar banen die er niet zijn bij bedrijven die niet op hen zitten te wachten. Het is voor alle partijen frustrerend. Maar ja, dat zijn de regels. Weg ermee. Stop met die onzinnige regels, stop met toeslagen, aftrekposten en controles en geef mensen met €2000 hun vrijheid en het vertrouwen in hun eigen kunnen terug.

Armoede zal verdwijnen, voedselbanken worden overbodig, mantelzorgers ontlast en de medewerkers van het UWV kunnen dat wat ze geacht werden te doen voor hun klanten, namelijk op een volwaardige manier deelnemen aan de samenleving, nu op elkaar uitoefenen.

Waarschijnlijk word ik dan werkloos, maar dat geeft niet, want ik schrijf ook graag. Daar kan ik nu nog niet van rondkomen, maar straks met dat basisinkomen wel.

Dus nodig ik alle economen uit die out-of-the-box durven denken om vanuit een positief mensbeeld een stappenplan te maken voor het invoeren van dat basisinkomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.