Wordt het dan toch nog wat?

Wordt het dan toch nog wat?

‘Veranderen is dikwijls twee stappen vooruit en één stap achteruit.’ O ja, we zijn bezig met verandering van levensstijl, en niet (alleen) met afvallen. Dat is gewoon een prettige bijkomstigheid. Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden, las ik ooit. Wij willen het zelf doen. Dus hebben we het vanavond over de fasen van gedragsverandering, beschreven door Prochaska en DiClemente. Die fasen zijn op alle vormen van gedragsverandering van toepassing, zeggen ze. Dus ook op die van ons, 10-kilo-lichter-deelnemers. Ik ben meer dan geïnteresseerd, niet alleen voor mijn eigen proces, maar vooral als coach, toekijkend bij veranderingen die mijn cliënten aangaan.

De theorie omvat zes fasen. De fasen 1, 2 en 3, het voorstadium, het overwegen en de beslissing iets aan je probleem te gaan doen, hebben we gehad, anders zaten we niet bij Fenna. Maar ben je dan extern of intern gemotiveerd? Allebei:  extern: buikvet is ongezond en ik heb er te veel van; intern: ik vind mijn buik niet mooi en wil mijn figuur van vijf jaar geleden terug.

Dan volgt fase 4: actie. Ha, daar hou ik van, van actie. Naast calorieën tellen en gezond eten, meer bewegen. En aangezien je met krachttraining makkelijker afvalt dan met alleen hardlopen, gebeurt het onvoorstelbare: ik meld mij aan voor een kennismakingsgesprek bij een sportschool! Zomaar? Nee, niet zomaar. Na drie pogingen, decennia terug, werd mij duidelijk dat het nooit wat wordt tussen een sportschool en mij. Maar vriendin-collega Anja Eijzenga (van blijmetjij.nu) geeft Reiki behandelingen bij sportschool Queno in Westerbork én daar hadden ze net toevallig een open dag én ik kon niet tegen haar zeggen dat ik niet zou komen, dus ik ging. En ik maakte een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Nee, dat is (nog) geen intake, zover is het nog niet.

Hebben we nog fase 5, het volhouden. Zit ik in fase 4 of in 5? Voordat je kunt spreken over volhouden, moet je begonnen zijn. Ik zit in fase 4 voor wat betreft die sportschool en in fase 5 voor het eten. Maar het gevaar van fase 6, de terugval, ligt altijd op de loer en die kan na elke fase plaatsvinden. Gelukkig hebben we van Fenna geleerd dat je elke dag opnieuw kunt beginnen. Elke dag. Mooi, hè?

En zou het dan toch nog wat worden tussen die sportschool en mij?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.