Minder en meer leidt tot minder, of meer?

Minder en meer leidt tot minder, of meer?

Met in mijn achterhoofd nog de twijfel en hervonden motivatie van vorige week kijk ik naar de af- en af-en-toe ook toename in mijn gewicht. Het geheel overziend is er duidelijk een dalende trend zichtbaar, langzaam doch gestaag. Economisch gezien geen succes, gewicht technisch bekeken wel degelijk. Dat geeft de burger moed, mij ook.

Zit mijn nieuwe levensstijl nu verankerd in mijn systeem? Is dit tot in lengte van dagen vol te houden? Dat was namelijk de opzet anderhalve maand geleden.

Bladerend door mijn 10-kilo-map op zoek naar bevestiging van die levensstijl, verwonder ik me over de verandering in mijn eetpatroon. De eerste week hield ik precies bij wat er naar binnen ging. Ik kon me niet voorstellen minder te gaan eten zonder in te leveren op mijn kwaliteit van leven. Tot mijn verbazing echter neem ik inmiddels minder calorieën tot mij dan toen. Hoe dat kan? Crackers bij het ontbijt zijn net zo lekker als boterhammen, 48+ kaas is vetter dan 30+ kaas, meer groente en minder aardappels en vlees scheelt calorieën, fruit in plaats van chocoladekoekjes ook, enzovoort. Door bewuster te eten, smaakt het beter en geniet ik juist meer in plaats van minder. En daalt mijn gewicht.

Maar nu het sporten nog. ‘s Ochtends even de VAMbult op en af is niet echt sporten. Steeds meer, steeds verder en met een steeds zwaardere rugzak wandelen – als training voor een driedaagse met een vriendin – is ook niet echt sporten. Vind ik. Hardlopen wil ik weer, zoals ik jarenlang met veel plezier heb gedaan. Maar het valt me zwaar om die start te maken: geen zin en geen tijd strijden om voorrang, wat overigens op hetzelfde neerkomt. Nou ja, geen tijd, hardlopen gaat wel twee keer zo snel als wandelen.

O ja, met een doel voor ogen gaat het makkelijker, voor een resultaatgericht iemand als ik. Tijdens een korte wandeling dient mijn doel zich aan: over nog eens anderhalve maand kan ik me bij een loopgroep aansluiten, omdat ik dan minstens een half uur aan een stuk kan hardlopen. Een schema is snel bedacht, beginnend met 4 minuten hardlopen afgewisseld met 1 minuut wandelen, moet kunnen. Ik trek mijn hardloopschoenen aan en vertrek voor een eerste rondje over de es. Ben zo terug.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.