Waarom-is, waarom-doen, waarom-ben, waarom-moet?

Waarom-is, waarom-doen, waarom-ben, waarom-moet?

Vier waarom-vragen waar ik maar geen antwoord op kan vinden.

Ten eerste: Waarom is het zo moeilijk om nieuw gedrag aan te leren? Mijn planning was twee keer per week naar de sportschool te gaan. De helft lukt me niet eens. Drie keer ben ik geweest, ik vind het leuk, het is gezellig en het is goed voor mij. Toch ga ik niet vaker. In de loop der vele jaren heb ik ervaren dat discipline niet mijn ding is. Zodra de discipline echter routine wordt, lukt (bijna) alles. Daar heb ik dan wel weer diezelfde discipline voor nodig, én een duidelijk doel en streng-zijn voor mezelf. Maar met het verstrijken der jaren ben ik ook wat aardiger voor mezelf geworden, minder streng dus, en dat is dan weer niet bevorderlijk voor mijn discipline. Een vicieuze cirkel noemen ze zoiets, kom daar maar eens uit….

Ten tweede: Waarom doen mensen niet gewoon vanzelf wat goed voor hen is? Waarom zijn slechte dingen vaak aantrekkelijker dan gezonde? Waarom kiezen we vooral voor korte termijn plezier terwijl lange termijn plezier ons veel meer kan opleveren? Blijkbaar zijn we minder rationeel dan we graag willen geloven. Vele psychologen hebben al onderzoek gedaan naar deze fenomenen. Antwoorden zijn niet zo simpel te vinden, laat staan oplossingen om het te veranderen. Het schijnt ook iets met evolutie te maken te hebben, zo zitten we nou eenmaal in elkaar. Heel vroeger was dat handig, nu wat minder….

Ten derde: Waarom ben ik zo geobsedeerd door een platte buik? Op internet lees ik dat een platte buik symbool staat voor gezondheid en schoonheid. Blijkbaar ben ik daar vatbaarder voor dan ik voor mogelijk had gehouden. Is er echt geen diepere betekenis of achterliggende symboliek voor zo’n platte buik? Ik kan het niet vinden. Ach, misschien ben ik ook gewoon een zeurpiet. Of een perfectionist. Of beide….

Ten vierde: Waarom moeten die laatste vijf kilo’s er nog af, terwijl iedereen tegen mij zegt dat het niet nodig is? Zelfs 10-kilo-juf Fenna vraagt het mij. Natuurlijk heeft dat te maken met mijn derde vraag, die platte buik. Maar als ik mij iets voorneem en dat bovendien aan de halve wereld meedeel, moet het lukken. Anders heb ik gefaald. Vind ik. Die laatste vijf gaan er af, hoe dan ook. Nog een paar weken te gaan…

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *