Stoere dame

Stoere dame

Ik heb een nieuw jurkje gekocht. Sterker nog, het zijn er twee geworden. Vrolijke vrouwelijke jurkjes. En daar word ik heel blij van. Waarom dat de moeite van het vermelden waard is?

Laat ik bij het begin beginnen. Of beter, het begon op de laatste 10-kilo-avond. Fenna nodigt Hilda uit van kledingenkleur.nl, die ons vertelt over kledingstijlen die jouw specifieke figuur flatteren. Samen doet iedereen een eigen figuuranalyse: hoe zijn de vormen en verhoudingen van je lichaam, kijkend naar het geheel in plaats van alleen naar dat wat je anders wilt. Ik blijk een 8-silhouet te hebben, de volle of ronde zandloper. Dit type wordt als het meest vrouwelijk gezien vanwege de rondingen en de taille. Zwierige en getailleerde jurkjes kunnen daar heel goed bij gedragen worden, vertelt Hilda. Ik lees op internet:Je wilt je niet te sexy kleden? Pech gehad, vrouwelijke vormen zijn nu eenmaal sexy, wees er maar trots op. Een supervrouwelijke stijl met een mooie pasvorm gaat jou het beste af. Jaja, trots op mijn rondingen…

Een paar dagen later vertrek ik voor een weekje vakantie naar Texel. En daar zie ik precies dát soort jurkjes hangen waar Hilda over sprak, tijdloze jurkjes die je eigenlijk alleen op vakantie ziet. Al decennialang kijk ik er met tussenpozen van enkele jaren steeds weer likkebaardend naar zonder er een te kopen. Het zou niet bij mij passen, dacht ik. Tot Hilda bovenstaande opmerking maakt. Alsof ik toestemming nodig heb…

Maar waarom word ik er zo ontzettend blij van en kocht ik ze niet eerder? Als een volleerde huis-, tuin- en keuken-psycholoog graaf ik in mijn jeugd. Op 11-jarige leeftijd kruip ik met mijn eerste panty’s aan op zondagmiddag door de fundering van onze school-in-aanbouw. Bij thuiskomst met kapot gekropen panty’s, verzucht mijn moeder: ‘Wanneer word je nou een dame?’ Maar dat wilde ik juist niet, een dame worden. Ik was stoer, speelde jongensspelletjes en vond het belachelijk dat meisjes niet in militaire dienst hoefden. Heeft mijn keuze van toen mij belet mij al te vrouwelijk te kleden?

Dankzij de tien kilo’s die ik ben gegroeid, dankzij het feit dat het mij niet lukte om in mijn eentje af te vallen en dankzij Fenna en haar 10-kilo-lichter-programma loop ik eindelijk in die prachtige, tijdloze, zwierige, getailleerde, supervrouwelijke jurkjes.

Nu nog gewichtsneutraal deze vakantieweek doorkomen, mijn rondingen zijn rond genoeg.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *