Soms is stilstaan de beste optie om weer verder te kunnen

Soms is stilstaan de beste optie om weer verder te kunnen

De kunst van zelfanalyse (5) :  Mindful luisteren

Je hebt een leuke vriendengroep, maar er zit echter een persoon bij die wat minder tactisch is. Hij doet soms uitspraken die vaak als grap verkleed, maar die jou enorm raken. Iedereen moet erom lachen, maar jij wordt er verdrietig van, of boos. Je zou hem willen vragen niet meer zulke opmerkingen te maken, maar hij zal niet snappen waar jij je druk om maakt. Het is toch maar een grapje?

Probeer dan eens stil te staan bij de pijn die steeds weer opgeroepen wordt door zijn opmerkingen. Wat voel je? Is het verdriet, boosheid, frustratie of onmacht? Voel wat er te voelen is, zonder het zo snel mogelijk kwijt te willen raken. Doorleef die pijn. Besef dat je er niet dood aan gaat en weet dat het nuttig is om dwars door de pijn, door dat gevoel heen te gaan. Wacht tot het ergste voorbij is.

Daarna kun je wellicht zonder die pijnlijke lading kijken naar de nare opmerking en heb je er een volgende keer minder last van. Mindful luisteren wil zeggen dat je even niet reageert en even voelt wat er te voelen valt, zodat de wond die opengereten is, kan genezen. Elke keer een beetje meer. En pas daarna kun je eventueel reageren op dat wat gezegd werd, als het dan nog nodig is.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.