Zaken die raken helpen je verder

Zaken die raken helpen je verder

De kunst van zelfanalyse(6):  Emoties hebben in plaats van zijn

Stel je leidinggevende roept je bij zich. Zij heeft gehoord dat je niet altijd even adequaat reageert op de vragen van een van je teamleden en ze wil weten wat je daaraan denkt te gaan doen. Verontwaardigd bespreek je het ‘s avonds thuis met je partner. Nee, je kunt je zo geen vragen herinneren maar wel het gevoel dat ze oproepen: irritatie. En die kan heel lang blijven hangen, zeg je boos.

Je zou willen dat je anders kon reageren. Je zou je collega willen aanspreken op zijn manier van vragen stellen. Maar zolang je vanuit je emotie reageert, alsof je die emotie bent, is je reactie eerder geïrriteerd dan effectief; zo bereik je het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

De kunst is om te beseffen dat je een emotie hebt, in plaats van dat je die emotie bent. Benoem je emotie maar laat je er niet door leiden. Pas als je in staat bent om te zéggen: .‘Ik merk dat ik geïrriteerd raak door wat je zegt,’ pas dan ben je in staat om op een andere manier te reageren, dus om iets anders te doen. De emotie mag er wel zijn, maar mag niet bepalen niet jij doet. Door zo je irritatie te beteugelen, wordt het mogelijk om effectiever te reageren op dat wat gezegd of gevraagd wordt.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.