Wat voor jou tactiek is, is voor de ander een dubbele agenda

Wat voor jou tactiek is, is voor de ander een dubbele agenda

De kunst van zelfanalyse (8): Het nut van dubbele agenda’s

Stel je raakt met één bepaalde collega steevast in verhitte discussies verzeild, en vrijwel iedere keer gaat het een kant op die jij niet wilt. Op de een of andere manier lukt het je nooit om eruit te halen wat jij nodig hebt. Dan is het tijd voor zelfanalyse.

Neem de meest recente of de meest vervelende discussie in gedachten en loop deze in chronologische volgorde na, bij voorkeur op papier. Weet je nog wat je wilde bereiken met het gesprek? Wilde je echt alleen dit doel bereiken, of zat er nog iets anders onder? Had je wellicht een dubbele agenda? Dit kan de communicatie namelijk danig verstoren…. Stel bijvoorbeeld dat je onderliggende, onderhuidse boodschap is dat je wilt bewijzen dat jij gelijk hebt en die ander niet. Of dat je in feite bezig bent te zoeken naar een mogelijkheid om te laten zien dat je collega incapabel is voor de functie of de taak waarover jullie in gesprek zijn.

Het boven tafel krijgen van je eigen verborgen agenda in je communicatie kan overigens zeer confronterend zijn, maar het kan wel inzichtelijk maken waarom je niet voor elkaar krijgt wat je zo graag wilt bereiken. Durf jij dat aan? Of heb jij nooit een dubbele agenda?

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.