Een verloren dag bestaat niet, een nieuwe wel

Een verloren dag bestaat niet, een nieuwe wel

Geen verloren dag maar een nieuwe

Veranderen is dikwijls twee stappen vooruit en één stap achteruit. Zegt men. Prochaska en DiClemente onderscheiden zelfs zes fasen in gedragsverandering.

Stel, je wilt een betere werk-privé-balans creëren. Op het moment dat je daartoe besluit heb je fase één – het voorstadium – en fase twee – het overwegen – al gehad. In fase drie neem je de beslissing iets aan je probleem te gaan doen.

In fase vier ga je daadwerkelijk over tot actie: Wat heb je nodig om tot die betere balans te komen? Ga je minder werken, taken afstoten of je minder druk maken op momenten dat het niet helemaal loopt zoals je graag zou willen? En hoe ga je daarmee oefenen en wat ga je daarvoor inzetten? Als je dat weet kun je er voortvarend mee aan de slag.

Fase vijf gaat over volhouden, het gaat niet altijd vanzelf. Maar de aanhouder wint.

Fase zes is vervelend en tegelijk belangrijk om te kennen. Fase zes kan na elke voorgaande fase plaatsvinden, het is de terugval die regelmatig op de loer ligt. Maar je kunt elke dag opnieuw beginnen, elke dag biedt nieuwe kansen. Die kun je pakken. Een verloren dag bestaat niet, een nieuwe wel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.