Iets mis-lukt niet omdat het niet ge-lukt is, maar omdat het gemis van het luk-ken sterker is

Iets mis-lukt niet omdat het niet ge-lukt is, maar omdat het gemis van het luk-ken sterker is

De later-illusie, daar heb jij vast geen last van.

Ben jij wel eens aan iets begonnen in de wetenschap dat het zou lukken en dat het dan toch tegenvalt? Bijvoorbeeld elke week drie keer sporten, of minder snoepen, of voor de zomer weer in de bikini van vorig jaar passen of eindelijk toch dat six pack creëren dat de buurman ook heeft?

Bijzonder fenomeen is dat: je weet zeker dat je iets kunt, ondanks dat het je nog nooit gelukt is (tien kilo afvallen of zo). Desondanks blijf je geloven in jezelf en in het feit dat het ooit wel gaat lukken. Roos Vonk schrijft daar over in haar boek Je bent wat je doet. Daarin heeft ze het over de later-illusie: ‘het lijkt alsof dingen die ons nu zwaar vallen om aan te beginnen, later op een magische wijze makkelijker worden.’ En ‘Waar we anderen beoordelen op hun feitelijke gedrag en prestaties, kijken we bij onszelf meer naar onze goede bedoelingen, ook al zijn die nog niet gerealiseerd.’

Hoe treffend geschreven. En hoe onrealistisch zijn wij mensen dus. Moet je dan bij de pakken gaan neerzitten? Nee, natuurlijk niet. Zoek je maatje, ga samen en wees elkaars stok achter de deur. En zorg vooral dat je er ook nog van geniet. Veel plezier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.