Goed voor jezelf zorgen is goed voor een ander zorgen

Goed voor jezelf zorgen is goed voor een ander zorgen

Jij bent belangrijk

Bij een training timemanagement met deelnemers die veel stress ervaren, wordt gevraagd hoe het komt dat ze weinig tijd hebben. Verschillende antwoorden volgen: te veel willen, alles perfect willen doen, geen nee durven zeggen, er komt altijd iets tussendoor, de planning valt ineens anders uit, en ga zo maar door. Vaak ligt de ‘schuld’ bij een ander en kon je niet anders reageren dan je deed. Maar wie is er verantwoordelijk voor jouw leven en voor jouw geluk? Welke keuzes heb jezelf? Heeft iemand je bijvoorbeeld verboden om ‘nee’ te leren zeggen?

Als je zelf de verantwoordelijkheid voor je leven oppakt, kun je niet langer anderen de schuld geven van wat er misgaat. Dat is knap vervelend als je gewend bent dat wel te doen. Aan de andere kant, het maakt je minder afhankelijk. Je kunt leren om voor jezelf op te komen, om ‘nee’ te zeggen als dat nodig is, om anders te reageren dan voorheen. Stel ,jij krijgt een burn out krijgt omdat je veel te veel gegeven hebt, dan kun je tijdelijk helemaal niets meer voor een ander betekenen.

Je kunt dus maar beter jezelf belangrijk vinden. Want pas als jij goed voor jezelf zorgt, kun je dat ook voor een ander doen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.