Slachtoffer blijven is een keuze

Slachtoffer blijven is een keuze

Je bent maar een keer slachtoffer. Daarna vrijwilliger.

Je kunt het slachtoffer worden van iets of iemand. Je kunt het gevoel hebben dat je er niets aan kunt doen, dat het je overkomt. Soms is dat ook zo. Maar van veel situaties kun je wel iets leren.

Een keer is een incident, twee keer kan nog toeval zijn, maar drie keer is een patroon. Als jou twee of drie keer hetzelfde overkomt, wordt het tijd om te kijken wat je ervan kunt leren. Opdat je een volgende keer anders kunt reageren, zodat het dan beter verloopt, het liefst ook prettiger natuurlijk. Omstandigheden kun je niet veranderen, wel de manier waarop je ermee omgaat namelijk. Slachtoffer blijven is een keuze.

Dus als je collega bijvoorbeeld voor de zoveelste keer met jouw succes aan de haal gaat, kijk dan eens goed naar wat hij doet en naar wat jij doet ten aanzien van dat succes. Zet je ergernis en frustratie even opzij en analyseer de situatie open en eerlijk naar jezelf. Realiseer je dat als je doet wat je altijd deed, je krijgt wat je altijd kreeg. Dus doe iets op een andere manier.

Wie weet kun je iets leren van die collega, die wellicht beter is in het vieren van succesjes dan jij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.