Missen wat je niet miste

Missen wat je niet miste

Het is de ochtend na de eerste avond. Af en toe kijk ik om naar de prachtige opkomende zon die net boven de witte wieven uit stijgt. Puffend en hijgend kom ik boven op de VAM-berg aan. Daar loop ik een rondje om het Blinkerdje heen en kijk naar beneden, waar Drijber ontwaakt. Verbaasd, maar bovenal blij verrast over het gemak waarmee ik vanochtend uit bed stapte en mijn sportkleren aantrok. Geen spoortje twijfel was er, geen enkele gedachte aan lekker-blijven-liggen omdat het-bed-zo-goed-bevalt. Gewoon, doen wat ik me had voorgenomen. Ken je dat gevoel? Simpel doen wat je met jezelf hebt afgesproken, zonder te denken aan alles wat je ook had kunnen doen en wat ongetwijfeld makkelijker was geweest. Voldaan, zo voelde ik mij, en blij. Kwam dat echt alleen maar door de oefeningen die ik gisteravond had gedaan?

Braaf hadden we allemaal onze ogen gesloten toen onze 10-kilo-juf Fenna dat vroeg. ‘Stel je eens voor hoe jouw leven eruit ziet over vijf jaar, als je niets verandert en op dezelfde manier doorgaat zoals je nu leeft.’ Mijn doemscenario plopte probleemloos op: uitdijend tot een uitgezakt peermodel, ontevreden met mezelf, omdat ik niet doe wat ik wil en niet bereik wat ik wil bereiken, en mijn roman nog steeds niet af. We schreven het op, bespraken het en streepten het door.

‘Sluit nog een keer je ogen en stel je voor hoe je leven er over vijf jaar uitziet als je nu gezonder gaat leven.’ Het volgende droombeeld diende zich aan en ik kreeg mijn glimlach niet meer van mijn gezicht. Ik zag mezelf slanker, mijn buik weer net zo plat als vijf jaar geleden, maar ik zag vooral dat ik veel blijer was. Ik deed wat ik wou, ik maakte keuzes, vertoonde (vrijwel) geen uitstelgedrag meer en had weer structuur in mijn leven en mijn werk.

Dat gevoel nam ik mee naar huis. En met dat gevoel werd ik de volgende dag wakker. Kan het zo simpel zijn? Uiteraard zal er wel eens een terugval komen, maar die overleef ik wel. En ik realiseer me hoezeer ik mijn daadkracht en mijn vastberadenheid heb gemist. Ik ben nog geen gram afgevallen, maar dit is nu al een succes.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.