Onbewust bekwaam graag.

Onbewust bekwaam graag.

Jaaaa! We mogen tellen. Ons huiswerk voor de tweede avond is een week lang tellen. Ik hou van tellen. Want als je telt, weet je wat je doet en kun je bijstellen wat moet. Controle noemen ze dat, ik hou ook van controle.

We krijgen van onze 10-kilo-juf Fenna een paar bijna lege A4-tjes met daarop aangegeven wat er te tellen valt. En een website die aangeeft hoeveel calorieën er in je eten vertoeven en één waarop je kunt uitrekenen hoeveel je waarmee verbrandt (caloriechecker en caloriecalculator). O ja, verbranden: ik beweeg te weinig. En de overgang doet de rest, dan heb je zomaar minder calorieën nodig en dat merk je pas als je broek te strak zit. Want calorieën, dat zijn die beestjes die ’s nachts je kleren kleiner maken, toch? Dat heb ik ooit ergens gelezen. Maar goed, ik ga dus weer meer bewegen, mijn hardlopen wederom oppakken. Ach, het is zo simpel. Als er meer uit gaat dan er in komt, val je af.

Maar deze week tellen we slechts ter bewustwording van ons eet- en leefpatroon. Zo kunnen we leren om gezonder te leven. Leren gaat meestal in vier fasen, heb ik geleerd, zo ook het aanleren van een andere leefstijl. Eerst ben je onbewust onbekwaam (je weet niet dat je iets niet weet of kunt), maar zodra je dat weet, ben je al bewust onbekwaam (je weet nu dat je iets niet kunt wat je wel zou willen kunnen). Dan ga je oefenen, soms lukt dat in je eentje, soms niet. Bij mij dus niet en daarom heb ik hulptroepen ingeschakeld: Fenna en mijn collega-10kilolichter-mensen. Met hen hoop ik bewust bekwaam te worden, de derde fase: dan kan ik het, hoewel het nog niet vanzelf gaat. Maar door bewustwording kan ik deze fase inkorten. En ik hou wel van een beetje tempo. Daarna kan ik mijn nieuwe gedrag automatiseren, zodat ik onbewust bekwaam ben, dan gaat het vanzelf en hoef ik er niet meer over na te denken. Dat lijkt me wel wat. Onbewust bekwaam mijn gezonde leefstijl leven. Maar zover is het nog niet, eerst maar eens een weekje tellen. En werken aan mijn bewustwording.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.