Natuurlijk kan ik het (niet) alleen

Natuurlijk kan ik het (niet) alleen

Een paar weken na mijn impulsieve aanmelding voor het Groepsprogramma 10 kilo lichter, we schrijven inmiddels half november, stuurt Fenna Janssen het inschrijfformulier. Of ik dat even wil invullen. En dan slaat de twijfel toe. Kan ik het echt niet op eigen houtje? Het is te zot voor woorden. Ik, die anderen coacht, moet zelf gecoacht worden om af te vallen. Belachelijk. Maar ja, mijn afval-statistieken laten zien dat ik het, tot nu toe, niet zelf kan. Maar het zal me lukken, ooit, alleen nu dus nog niet.

Raar is dat, je weet zeker dat je het kunt, ondanks dat het nog nooit gelukt is. Desondanks blijf je geloven in jezelf en in het feit dat het ooit wél gaat lukken. Bijzonder fenomeen. En dan lees ik het verhaal van Roos Vonk in Psychologiemagazine (maart, 2014). Daarin heeft ze het over de later-illusie: ‘het lijkt alsof dingen die ons nu zwaar vallen om aan te beginnen [bijvoorbeeld afvallen], later op een magische wijze makkelijker worden.’ En: ‘Waar we anderen beoordelen op hun feitelijke gedrag en prestaties, kijken we bij onszelf meer naar onze goede bedoelingen, ook al zijn die nog niet gerealiseerd.’

Hoe treffend geschreven. En hoe onrealistisch zijn we dus, wij mensen. Dat geldt natuurlijk niet voor mij en ik mail mijn ingevulde inschrijfformulier terug met de vraag: ‘Stel nou dat het me lukt om voor de start van het programma mijn leefpatroon te wijzigen en ik raak mijn overtollige kilo’s kwijt, kan ik mij dan nog terugtrekken?’ Dat moet kunnen toch, zelfstandig afvallen met Kerst en Oud & Nieuw voor de deur? Fenna antwoordt: ‘Uiteraard lukt het jou om je leefpatroon te wijzigen en af te vallen. Door zes maanden mee te doen met het programma wordt je nieuwe levensstijl vaste gewoonte en kun je niet meer terug ;-).’

Ik leg me erbij neer. Als Roos Vonk gelijk heeft is de kans groot dat het me nooit gaat lukken om op eigen houtje af te vallen.

En zo komt de dag dat ik start met 10 kilo lichter steeds dichter bij. Net als de vérstrekkende gevolgen die mijn deelname mij nu al hebben bezorgd, nog geen zes weken na de start, maar eigenlijk al meteen na de eerste les.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.