Moeten en ontspannen, hoe combineer je dat?

Moeten en ontspannen, hoe combineer je dat?

We mogen op Fenna’s weegschaal, het hoeft niet. We mogen ons gewicht invullen op een schema met onze namen en data van de tien bijeenkomsten, het hoeft niet. We mogen niet op dieet (want daarvan ga je bijna altijd jojo-en) en we mogen ons ook niet elke dag wegen. Maar dat doe ik lekker toch, met name om uit te vinden wat werkt en hoe dat werkt. Hoewel dat ingewikkelder blijkt dan het lijkt. Een ietsje minder eten en een beetje meer bewegen leidt niet automatisch tot gewichtsverlies, dat wordt mede bepaald door andere dingen. Zo weet iedereen dat spieren zwaarder zijn dan vet, en spieropbouw en vetverbranding kunnen elkaars toe- en afname in gewicht zo mooi compenseren. Voor beide moet je wel minimaal een half uur sporten en het liefst dagelijks. Ik vind het, vooralsnog, moeilijk om daar tijd voor te vinden, of beter: voor vrij te maken.

Maar er valt me nog iets op, iets onsmakelijks eigenlijk, dat best uit de taboesfeer mag. Bij dezen: mijn gewicht hangt tevens nauw samen met de hoeveelheid ontlasting die mijn lichaam dagelijks verlaat, of juist niet. Als ik het druk heb of me druk maak lukt loslaten niet en blijft mijn ontlasting zitten waar het zit. Soms wel een paar dagen lang. En darminhoud telt ook mee op de weegschaal. Dé oplossing hiervoor is natuurlijk ontspannen, ik moet me meer ontspannen. Tja, mooie combi: moeten en ontspannen.

Aan de andere kant, dat is slechts symptoombestrijding, daarmee doe ik niets aan de oorzaak: waarom kan ik niet loslaten? Het lijkt me beter om het probleem met wortel en al uit te roeien. Gewoon, me niet meer druk maken, of laten maken en leren omgaan met druk van buiten. Want bij Fenna gaat het toch vooral over het aanleren van een andere levensstijl. Nou, doe mij dan maar eentje zonder drukte en spanning. Maar ja, zo werkt het natuurlijk niet. En als coach weet ik dat ik het zelf moet doen.
Pff, wat komt er veel bij kijken, zeg, bij het volgen van zo’n halfjaar programma. En nee, het afvallen lukt nog niet echt, ik heb het druk met het leren kennen van mezelf. Wat wel zeer boeiend is overigens. En dat afvallen, dat komt zeker. Maar nu nog even niet.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.