Step, steps, steppen

Step, steps, steppen

De vraag luidt of twee deelnemers met een hartslagmeter om even een half uur lang een step of en af willen stappen. Mijn ‘ja’ klinkt voordat ik het in de gaten heb, Bianca wil ook wel. Twee grote grijs-oranje steps worden naast elkaar in de kring van witte stoelen gezet. Iedereen gaat zitten en wij mogen een half uur lang eerst ons ene been op de step zetten, dan het andere erbij, vervolgens het eerste er weer af en tenslotte het laatste ook. En af en toe wisselen van eerste been. Simpel, toch?

10-kilo-juf Fenna heeft voor deze derde bijeenkomst sportjuf Cilia ingevlogen, van fitnesscentrum sportique.nu uit Bovensmilde. Zij weet namelijk veel van sporten en van het effect daarvan op je gewicht. Terwijl de andere deelnemers en ook Fenna ontspannen op hun stoel zitten, dansen Bianca en ik in cadans onze steps op en af. En we luisteren. Cilia heeft een aantal veelgehoorde uitspraken over bewegen en afvallen op een rijtje gezet en gaat ons vertellen hoe het werkelijk zit.
‘Buikspieroefeningen volstaan voor een platte buik.’ Nee dus, jammer dan. Bianca en ik steppen vrolijk door.
‘Als je maar genoeg traint, mag je alles eten: je blijft slank.’ Nee dus, en het is ook beter om gezond te eten. Natuurlijk. Bianca en ik steppen onverstoorbaar door.
‘Om je conditie te verbeteren moet je buiten adem zijn en erg zweten.’ Nee dus, als je vooruitgang wilt boeken in sport zijn twee dingen belangrijk: regelmaat (2 à 3 keer per week) en afwisseling (intensief en rustig). Bianca en ik steppen gestaag door. Een zweetdruppel rolt langs mijn ruggengraat naar beneden en verdwijnt in mijn bilnaad.

Na een half uur leest Cilia onze hartslagmeters af. Bianca is maar liefst 250 calorieën kwijt, ik slechts 180! Omdat zij zwaarder is dan ik, verbrandt ze meer. Dat belooft wat: als ik straks 10 kilo lichter ben, heb ik dus nóg minder calorieën nodig dan nu. Maar het zál me lukken.

En dan komt de verrassing. Ik weeg me elke ochtend en onthoud slechts het gewicht van gisteren. Maar dan zie ik ineens dat ik de zaterdag na de eerste avond mijn gewicht in de 10-kilo-map heb genoteerd. Ik ben in nog geen twee weken al bijna 2 kilo afgevallen. Zomaar ineens, terwijl ik druk ben met het observeren van mezelf. Zo gaat dat dus. Bij mij.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.