Waar doe ik het eigenlijk voor?

Waar doe ik het eigenlijk voor?

Het gaat niet meer vanzelf en het is niet meer leuk. Wat was ik blij met mijn beide kilo’s die ik kwijt was, nu lijkt het te stagneren. Mijn gewicht gaat omlaag en omhoog en omlaag en nu weer meer omhoog dan me lief is. Het nieuwe van mijn 10-kilo-lichter-programma is eraf en daarmee de lol ook. Ik doe liever kortlopende projecten, zoals het verzinnen van leuke acties om mijn coaching of boekjes te promoten op de Vrijmarkt in Drijber. Het aanleren van een andere levensstijl is niet bepaald kortlopend. Waar doe ik het eigenlijk voor? We bespreken het op de 10-kilo-avonden bij Fenna.

‘Wanneer eet je meer dan je nodig hebt?’
– Als ik denk dat ik te weinig tijd heb (of nog teveel wil doen in de resterende tijd), ga ik eten. Want dan kan ik beter presteren.
– Als ik niet weet waarmee te beginnen omdat alles leuk en nuttig is, of juist niet leuk maar wel nuttig, ga ik eten. Want dat vergemakkelijkt het keuzeproces.
– Met een volle mailbox en teveel mailtjes waar over nagedacht moet worden, ga ik eten. Want dan komt de oplossing vanzelf.
Tja, de mens is een meester in het zichzelf-voor-de-gek-houden, las ik ooit ergens.

Is dit emotie-eten? Volgens de vragenlijst uit mijn 10-kilo-map scoor ik namelijk hoog op ‘emotioneel eten’. Ik demp blijkbaar een deel van mijn gevoelens door ze ‘weg te eten’. In plaats daarvan kan ik me ook afvragen waar ik op dat moment behoefte aan heb. In bovenstaande voorbeelden is dat vooral lef om te kiezen, maar meer nog daar de tijd en ruimte voor te nemen, even stilstaan dus. Daar ben ik dan weer niet zo goed in, het liefst dender ik gewoon door.

Kiezen wordt makkelijker met een concreet doel voor ogen, heb ik ooit geleerd. Dus waar doe ik het eigenlijk voor? O ja, vanaf 24 juni, onze laatste 10-kilo-avond, ben ik blijvend 10 kilo lichter en dat heb ik bereikt door gezonder te eten en weer geregeld lekker te sporten. Ik kijk nog even naar mijn aantekeningen van de eerste avond: hoe ziet mijn leven er over vijf jaar uit als ik nu gezonder ga leven? O ja, dan ben ik blij, maak keuzes, toon daadkracht en doe wat ik écht wil, schrijven en coachen. Ja, ik heb er weer zin in.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.