Perfectionist, ga vandaag eens voor een zeven

Perfectionist, ga vandaag eens voor een zeven

Een negen is geen tien en zeker geen acht

Herken je dat? Dat je iets zo spannend vindt dat je er hoofdpijn van krijgt, of misselijk door wordt?

Je moet bijvoorbeeld de volgende dag een belangrijke vergadering toespreken en je merkt nu al dat je ziek wordt. Natuurlijk weet je wel, diep van binnen, dat je je alleen maar zo voelt omdat je er vreselijk tegenop ziet.

Probeer eens voor jezelf te achterhalen wat maakt dat je er ziek van wordt. Heb je het gevoel dat je geen fouten mag maken? Dat je wordt afgemaakt zodra je maar één ding verkeerd doet?

Als dat zo is – en dat zou best kunnen want daar hebben heel veel mensen last van – kijk dan eens hoe jij goed voor jezelf kunt zorgen. Wat heb jij nodig om je veilig te voelen, en hoe houd jij de regie over je eigen veiligheid?

Wellicht heb je geleerd dat je altijd voor het beste moet gaan. Dat je pas tevreden mag zijn met een tien. Een negen kan nog net, maar een acht zeker niet. Vraag je af wat er gebeurt als je een zeven haalt. Dat is per slot van rekening nog steeds een ruime voldoende.

Perfectionisme kan verlammend werken, dat is niet handig en zeker niet nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.